Het kistorgel
Kistorgels danken hun naam aan hun uiterlijk. Ze bestaan namelijk letterlijk uit een kist met daarin het muziekinstrument. Een kistorgel is daarmee het meest compacte type orgel dat we kennen.
Onze kistorgels bestaan uit twee delen:
* De onderkas. Met daarin de ventilator in een geīsoleerde dempkist, de regulateur, de balg en de grootste pijpen van de 8-voet.
* De bovenkas. Hierin bevinden zich de windlade, het klavier, de mechaniek en de rest van de pijpen. Vanaf de voorzijde (klavierzijde) kunt u alle pijpen makkelijk bereiken. Hierdoor is het heel eenvoudig om het instrument zelf te stemmen.
Kistorgel bouwen
Wij bouwen nieuwe kistorgels naar geheel eigen ontwerp. Hierbij baseren wij de maatvoering van de pijpen op de Nederlandse huisorgeltraditie van de 17de en 18de eeuw. Dat was een ware bloeiperiode waarin het orgel de burgerlijke huiskamers veroverde en daarbij een eigen stijl ontwikkelde.
U kunt bij ons kiezen uit drie modellen:
• klein
• middelgroot
• groot
Bekijk hier de specificaties van onze kistorgels
Wij bouwen een prachtig nieuw instrument, met een eigen ontwerp. Mocht u toch liever een kopie wensen naar een historisch voorbeeld, dan kan dat natuurlijk altijd. Want tijdens het hele proces heeft u veel eigen inbreng.
De bouw van een nieuw kistorgel neemt doorgaans tussen 6 maanden en een jaar in beslag.
Materialengebruik
Bij de bouw van het kistorgel gebruiken wij alleen natuurlijke materialen. Hieronder leest u welke dat zijn.
Kas en Mechaniek
Wij besteden bijzonder veel aandacht aan de keuze van onze materialen en constructiemethoden. Hierdoor behoudt uw orgel een goede stemming en ontstaan er geen mankementen.
Zo gebruiken wij voor de kas libanonceder. Dit hout bezit namelijk uitstekende klankeigenschappen en is nauwelijks gevoelig voor klimatologische veranderingen. Daarnaast valt het libanonceder op door z’n fraaie uiterlijk.
Het overgrote deel van het binnenwerk en van het mechaniek maken wij van western red ceder. Ook dit hout kenmerkt zich door weinig werking te vertonen bij luchtvochtigheidsveranderingen. Daarbij heeft het weinig gewicht. Deze eigenschappen zijn uiterst belangrijk omdat kistorgels vaak verplaatst worden. Zo staan ze de ene dag in een relatief vochtige kerk, de volgende dag weer in een zeer droge huiskamer.
De ondertoetsen van het manuaal beleggen we met been of buxus. De boventoetsen worden van kersenhout gemaakt en zijn belegd met ebbenhout. De klavierlijst evenals de gesneden bakstukken zijn ook van kersenhout.
Alle orgelonderdelen (behalve de ventilator, die elektrisch aangedreven is) vervaardigen wij in onze eigen werkplaats.
Kistorgel verplaatsen
De kistorgels zijn makkelijk te vervoeren. Ze hebben namelijk geen uitstekende delen die makkelijk kunnen beschadigen.
Het gehele klavier kunt u in het orgel schuiven wanneer u het instrument wilt verplaatsen.
Om de kistorgels op een veilige manier te verhuizen bieden wij zgn.”flightcases” aan. Deze transportkisten laten wij speciaal op maat maken voor onze orgels.
Meer weten?
Neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over alle mogelijkheden.