Orgelrestauratie
Een orgelrestauratie is nodig als:
• Het orgel technisch onbetrouwbaar is geworden,
• de pijpen niet meer goed klinken,
• of als het niet meer gestemd kan worden.
Eigenaren zijn vaak bang dat hun instrument te sterk veranderd. Daarom is het belangrijk dat u uw verwachtingen ten aanzien van de restauratie bespreekt met een orgeladviseur. Zo is het van tevoren helder waar u op kunt rekenen.
Hoe verloopt een orgelrestauratie?
Vaak bekijken we eerst andere instrumenten van de betreffende orgelmaker. We luisteren dan om een indruk van de kwaliteit en werkwijze van de orgelmaker te krijgen. Ook is het heel belangrijk, om de aangetroffen klank met andere instrumenten te vergelijken. De klank leggen we zo voor de restauratie vast.
Daarna demonteren we het orgel gedeeltelijk of helemaal en nemen we alle onderdelen mee naar onze werkplaats. Hier restaureren we vervolgens de onderdelen. Bij de restauratie gebruiken wij materialen die zo goed mogelijk bij het te restaureren onderdeel passen. Orgelmetaal wordt in passende legering op zand of doek gegoten.
Vervolgens brengen we alle onderdelen weer naar de kerk en monteren we het orgel.
De laatste fase van de werkzaamheden is de intonatie. Hierbij stellen we de klingende pijpen nauwkeurig op klankkarakter en sterkte af.
Ten slotte wordt het orgel door de adviseur, die het hele proces begeleidt, gekeurd.
De eigenaar is altijd welkom om een kijkje te komen nemen. Zowel in onze werkplaats als bij de heropbouw van het orgel in de kerk.
Hoe lang duurt een orgelrestauratie?
Afhankelijk van de grootte van het orgel duurt een restauratie tussen 3 maanden en een jaar.
Wordt een orgel weer net zo als het ooit was?
De meeste orgels hebben in de loop van de eeuwen vele veranderingen ondergaan. Vaak horen de veranderingen bij de geschiedenis van het orgel. Actueel beleid van monumentenzorg is de gegroeide toestand te handhaven. Alleen bij uitzonderlijke instrumenten, die uniek in het werk van de maker zijn, proberen we de originele situatie te reconstrueren. Wel wordt geregeld niet naar de oorspronkelijke, maar naar een tussensituatie gerestaureerd, als deze goed gedocumenteerd en kunsthistorisch belangrijk is.
Van oud tot jong
Van der Putten restaureert alle soorten mechanische en pneumatische orgels. Zo hebben wij vele orgelrestauraties op onze naam staan. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland hebben wij orgels gerestaureerd. Het oudste orgel waar wij aan werkten staat in Krewerd en is gemaakt rond 1530.
Kosten orgelrestauratie
Een orgelrestauratie is zeer arbeidsintensief. Daarom zijn de kosten per project verschillend.
Als lid van de VON handhaven wij de Uitvoeringsrichtlijn URL 7010, die door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg, www.stichtingERM.nl opgesteld werd.
Meer weten?
Wij vertellen u graag veel meer. Neem gerust contact met ons op.