Orgel bouwen

Orgel bouwen

Wie besluit om een orgel te laten bouwen moet veel keuzes maken.

Waarschijnlijk heeft u zich eerst afgevraagd of u voor nieuwbouw gaat of kiest voor een tweedehands orgel. In deze tijd van kerksluitingen zijn er immers veel kerkorgels op de markt, vaak ook van goede kwaliteit. Als u dan een orgel vindt dat past, vormt alleen de verhuizing nog een uitdaging.

Kiest u voor een nieuw orgel? Dan krijgt u een instrument dat helemaal naar uw wensen is gemaakt. Er zijn veel mogelijkheden qua ontwerp, dispositie, toonomvang en stijl.

Een orgel bouwen is een zeer arbeidsintensief proces. Vandaar dat een orgel een kostbaar instrument is. Besluit u tot nieuwbouw, dan wilt u terecht zekerheid over de orgelbouwer en diens vakmanschap.

Orgelmaker

Van der Putten is een gerenommeerde orgelmaker met veel bijzondere projecten op haar naam. Orgelbaumeister Ingrid Noack-Kirschner en Winold van der Putten vormen het hart van het bedrijf. Wij maken orgels en spelen zelf ook graag orgelmuziek.

Wij bouwen:
Kistorgels
Kerkorgels (gebaseerd op historische voorbeelden)
Huisorgels
• Gotische orgels
• Educatieve orgels
• Orgels voor toneelprojecten

Bij de orgelbouw gebruiken wij alleen natuurlijke materialen en werken we op een traditionele manier. Hierbij baseren we ons op principes uit de 18de eeuw.

Uw inbreng bij orgel nieuwbouw

We adviseren altijd om orgels van verschillende orgelmakers te bezoeken om zo een goed beeld te krijgen van de klankkleur van het orgel. Want deze verschilt per orgelmaker.

Gaan wij uw orgel bouwen? Dan gaan we samen een intensief traject in. U legt uw ideeën aan ons voor die wij verwerken in een voorstel. Samen gaan we op zoek naar het mooiste ontwerp en de prachtigste klank. Bij deze voorbereidende fase bent u intensief betrokken. Maar ook daarna, tijdens de bouw bent u natuurlijk altijd welkom om ons te bezoeken en zo uw orgel in wording te volgen.

Levertijd van het orgel

Afhankelijk van de grootte van het instrument duurt de nieuwbouw van een orgel in de regel tussen de 6 maanden en de 2 jaar. En als het dan klaar is volgt het spannendste moment: hoe klinkt het orgel. Altijd een feestje. Voor ons ook altijd weer een wat moeilijk moment: we moeten namelijk ons orgel loslaten.

Meer weten?

Wij vertellen u graag veel meer. Neem gerust contact met ons op.