Stemmen & Onderhoud

Orgel stemmen

Stel het orgel stemmen niet uit. Want door jaarlijks uw orgel een onderhoudsbeurt te geven, behoudt u de mooie orgelklanken, zonder lelijke ontstemmingen. Afwijkingen in de klank werken wij bij, voordat ze gaan storen. Daarbij heeft regelmatig stemmen als voordeel dat het stemmen uiteindelijk minder tijd kost en dus kosten bespaart.

Wanneer het orgel stemmen?

Wat is nu de beste tijd om het orgel te laten stemmen? Dat is afhankelijk van de plaats waar uw orgel staat.

Stemmen gaat het beste bij een constante temperatuur. In de maanden dat de verwarming aanstaat heb je meestal te maken met grotere temperatuurschommelingen. Vandaar dat wij aanraden om te stemmen in de maanden mei tot en met september, wanneer niet gestookt wordt.

Hoe lang duurt het stemmen?

Afhankelijk van de grootte van het instrument duurt het stemmen van het orgel 2 uur tot 2 dagen. Onze orgelstemmer neemt haar eigen elektrische stemhulp mee (als het orgel het toelaat). Dit heeft als voordeel dat we geen extra assistentie nodig hebben.

Orgelonderhoud

Uw orgel moet regelmatig een flinke prestatie leveren. Goed onderhoud is daarom belangrijk om uw orgel in topconditie te houden. Sommige problemen, zoals inzakkende pijpen, kunnen eenvoudig verholpen worden tijdens het normale orgelonderhoud. Terwijl zulke, relatief kleine problemen, hoge kosten kunnen veroorzaken als ze niet op tijd opgemerkt worden.

Dreigende storingen aan het mechaniek kunnen we vaak verhelpen tijdens dit onderhoud, voordat een storing in de dienst optreedt. Daarnaast moet de orgelmotor regelmatig gesmeerd worden.

Bij het onderhoud luisteren we alle registers af. Hierbij voeren we de volgende activiteiten uit:
• Herintoneren van te sterk afwijkende pijpen
• Oppassen van los zittende hoeden die duidelijke ontstemmingen veroorzaken
• Afregelen van klavieren die niet recht liggen
• Controleren en afstellen van koppels
• Piepgeluiden in de mechaniek worden verholpen.
• Toetsen schoonmaken
• Stof onder het pedaalklavier verwijderen
• De motor smeren.
• Mechaniek nakijken
• Het stemregister controleren en waar nodig overige pijpen bijstemmen.
• Winddruk controleren indien nodig

Hoe vaak is orgelonderhoud nodig?

Afhankelijk van de kwaliteit van het orgel adviseren wij jaarlijks of om het jaar uw orgel na te laten kijken.

Van oud tot jong

Van der Putten heeft vele orgels in onderhoud. Van jonge tot oude exemplaren en van klein tot groot.

In de kerk van Krewerd staat het oudste orgel dat wij onderhouden, dit orgel komt uit 1531. Het grootste orgel dat wij in onderhoud hebben staat in Midwolda en is gebouwd door A.A. Hinsz in 1772. En het jongste orgel dat wij onderhouden is in 2006 gebouwd.

Kosten orgelonderhoud

De prijs van het orgelonderhoud is afhankelijk van de grootte van het orgel en van de te rijden afstand. Wij proberen altijd om de kosten te beperken door meerdere orgels in dezelfde omgeving op een dag te onderhouden.

Meer weten?

Wij vertellen u graag veel meer. Neem gerust contact met ons op.