Portatieven te koop

3 portatieven te koop

Wij hebben op dit moment 3 portatieven, die te koop staan.

1. Twee kleine portatieven naar vlaams voorbeeld

portatief

Portatief 2023

2022 werden wij gevraagd om een aantal portatieven te maken, die op een middeleeuws muziekfestival in het Spaanse stadje Cuenca ten toon konden worden gesteld en eventueel verkocht. Wij hebben daar een serie van 4 kleine portatieven voor ontworpen. Normaliter hebben onze portatieven sleepjes aan de zijkant waarmee de toonhoogte veranderd kan worden. Dat hebben we dit keer niet gedaan, we hebben voor a=440 Hz. gekozen.

Er zijn twee organetto’s in Spanje gebleven; in onze werkplaats zijn er nog twee beschikbaar!

Klein Portatief naar Vlaamse voorbeelden uit de 14de eeuw

Opstelling chromatisch. Vorm en ornamentiek zijn gemaakt naar de afbeeldingen van Memling en tijdgenoten. De pijpfactuur en mensuratie zijn geënt op een schilderij van Fra Angelico (1387-1455) in het San Marco-museum te Florence en andere traktaten uit Italiaanse bron.

Omvang g¹, a¹-a³; 26 Pijpen van 95 % lood.

Toonhoogte: a¹ = 440 Hz.De grootte van het orgeltje is 35 cm breed, 26 cm diep en 61 cm hoog.

Voor het vervoer is een rugzak gemaakt. Een bescherming plaat voor de pijpen aan de voorkant en een plaat voor bovenop zijn erbij. Het portatief heeft een grote balg aan de achterzijde met 7 vouwen.

De kas is uitgevoerd in Libanon ceder en afgewerkt met lijnolie. De toetsen zijn van hulsthout. De ornamentiek op de zijkant is geschilderd alsof het inlegwerk zou zijn en is ontleend aan het genoemde werk van Memling.

De pythagoreïsche stemming van dit instrument is overgeleverd in een manuscript met de traktaten van Marchettus van Padua over Franco’s ‘Ars Cantus Mensurabilis’ (1325 – 1350).

De pijpen van dit portatief zijn geïnspireerd op het traktaatfragment ‘sunt vero’. Dit fragment is een gedeelte uit het geschrift ‘Musica’ van Georgius Anselmi van Padua (kopie uit 1434). Beide teksten zijn gepubliceerd door C.J. Sachs in ‘Mensura Fistularum’ (1980). De mensuur van deze pijpen is duidelijk enger dan van het grote instrument, daardoor kan dit portatief in de discant, helder uitkomend, functioneren.

De prijs van dit portatief is € 6.000,– Transportrugzak voor pijpen en kas € 500,– Alle prijzen zijn excl. BTW en af werkplaats.

 

 2. Groot Memling portatief

Dit instrument is gemaakt in 2020.

De opstelling is chromatisch. De vorm en ornamenten zijn geïnspireerd op illustraties van Memling (1390-1441).

Omvang g°, a° – a². De pijpen zijn gemaakt van 98% tin, gehamerd.

Het orgel is 48,5 cm breed, 26 cm diep en 104 cm hoog.
Het weegt 13 kg.

De grote balg aan de achterkant heeft 7 vouwen.

De kas is gemaakt van cipres en behandeld met olie. De toetsen zijn gemaakt van hulst.

De stemming van het portatief is pythagoreïsch ,

Toonhoogte: a¹ = 460 Hz.

De prijs van dit portatief is € 9.500,– transportkist € 500,– Alle prijzen zijn excl. BTW en af werkplaats.

portatief